Ce înseamnă “Sustainable fashion”?
Sustenabilitatea a devenit un cuvânt cheie pe care îl auzim în mod repetat în ultima perioadă. La știri, în reviste, pe rețelele de socializare, toată lumea vorbește despre sustenabilitate. Dar ce înseamnă de fapt sustenabilitatea și de ce este atât de importantă?
De cele mai multe ori termenul se referă la sustenabilitatea ecologică și atarge atenția asupra mediului înconjurător și modul cum ne impactează calitatea vietii. Printre cele mai frecvente exemple sunt schimbările climatice sau încălzirea globală. Toată lumea, indiferent de țara în care locuiește, se confruntă cu efecte alarmante ale schimbărilor climatice precum fenomene meteorologice imprevizibile și extreme, incendii sălbatice, uragane puternice sau creșterea nivelului mării, acestea fiind doar câteva dintre efectele catastrofale. În același timp, lumea devine tot mai conștientă de nedreptatea socială sistemică. Rasismul, sclavia modernă și inegalitatea de gen sunt doar câteva dintre bolile societăților în care trăim. S-ar putea să vă întrebați: „Deci, ce legătură are asta cu moda?” Ei bine, multe.
Realitatea este că numeroase rapoarte situează industria modei ca una dintre cele mai poluante industrii din lume. Recoltarea pe scară largă a resurselor naturale, cum ar fi bumbacul, cantitățile masive de apă folosite în producție, poluarea apelor din vopsirea țesăturilor sunt doar câteva dintre practicile de modă care sunt de vină pentru acest lucru. În plus, din cauza exploatării lucrătorilor din confecții, prețurile produselor “fast fashion” sunt atât de scăzute. Sclavia modernă este reală atunci când mărcile “fast fashion” (modă rapidă) plătesc infim mâna de lucru celor care fabrică hainele în condiții de muncă nereglementate și periculoase. Este trist să ne gândim că hainele frumoase vândute la magazinele preferate pot fi produsul exploatării sociale și de mediu.
Cu toate acestea, există vești bune. Vestea bună este că există companii producătoare de articole de modă care și-au îndreptat atenția către responsabilitate, luând în considerare resurse naturale și oamenii care ajută la alcătuirea colecțiilor. O altă veste bună este că, în calitate de cumpărători, cu toții avem puterea de a face diferența cumpărând în mod conștient și sprijinind brandurile de modă sustenabile.
În general, oamenii au relații diferite cu moda, atât în ceea ce privește cât de pregătiți sunt să urmeze tendințele, precum și cât de mult le pasă să-și creeze un stil și o garderobă speciale. Astfel, atitudinea oamenilor față de noile look-uri de stradă și stilurile de modă high-end variază foarte mult. Pentru unii oameni a fi la curent cu ultimele noutăți în materie de modă este o parte naturală și extrem de importantă a vieții lor de zi cu zi. Pentru alții, aspectele și tendințele nu joacă deloc un rol în viața lor. Cu toate acestea, ca ființe umane moderne, cu toții trebuie să purtăm haine și încălțăminte și, uneori, cu toții trebuie să accesăm piese noi, de exemplu atunci când pantofii noștri vechi sunt uzați sau când hainele noastre se rup sau devin improprii în mărime.
Știm că nu există conceptul de 100% Sustainable Fashion, dar, cu toate acestea, cu toții putem contribui la sustenabilitate prin a face alegeri vestimentare bune atât pentru noi cât și pentru planetă, cum ar fi: cumpărând haine din materiale de calitate, care vă reprezinta stilul și pot fi purtate un timp îndelungat, purtând piesele vestimentare pe care deja le aveți în garderobă mai mult timp, cumpărând piese vintage sau second-hand (pre-loved), cumpărând mai puțin și cu intenție, reciclând piesele vestimentare pe care nu le mai purtați donându-le sau vânzându-le.
https://www.greenaporter.co.uk/blogs/news/what-does-sustainable-fashion-mean